Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa? Nämä 10 asiaa on hyvä tietää
Aurinkopaneelien suosio on kasvanut viime vuosina, ja energiakriisi sekä kiinnostus vihreää sähköä kohtaan ovat vauhdittaneet buumia. Mitä tulee ottaa huomioon, kun mielessä on aurinkopaneelien hankinta? Lue asiantuntijan 10 vinkkiä!
1. Milloin aurinkopaneelien hankinta on järkevää?
Aurinkopaneelit ovat järkihankinta silloin, kun sähkönkulutus on vuodessa yli 8 000 kilowattituntia.
”Esimerkiksi sähkölämmitteinen sataneliöinen omakotitalo kuluttaa vuodessa sähköä keskimäärin 20 000 kilowattituntia, eli hyödyn sähkön säästämiseen saa aurinkopaneeleilla suhteellisen pienelläkin sähkönkulutuksella”, kertoo Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Anssi Hyytiäinen.
Aurinkopaneelit ovat siksi myös monen yrittäjän valinta, vaikka yrityksen toimitilat eivät olisikaan neliöiltään valtavan kokoiset.
2. Aurinkopaneelit omakotitaloon – entä kerrostaloon?
Aurinkopaneeleja hankitaan etenkin omakotitaloihin sekä vapaa-ajan asuntoihin. Vuoden 2021 lakimuutoksen ansiosta aurinkopaneelien hankinnasta on tullut houkuttelevaa myös kerrostaloille.
Aikaisemmin aurinkosähkön siirtämisestä saman kiinteistön välillä piti maksaa sähkönsiirtomaksu ja sähkövero, jolloin aurinkosähköä kannatti hyödyntää vain kiinteistön yleisissä tiloissa kuten hisseissä, käytävävaloissa tai varastotiloissa. Lakimuutoksen myötä aurinkosähköä voi jakaa nyt myös kiinteistön asuntoihin ilman erillisiä kuluja.
”Aurinkopaneeleita kysytäänkin meiltä nyt selvästi enemmän myös kerrostaloihin”, Hyytiäinen sanoo.
Olipa kyseessä omakoti- tai kerrostalo, oma aurinkovoimala kasvattaa kiinteistön arvoa, tuo huomattavaa vuotuista säästöä sähkölaskuihin ja laskee samalla kiinteistön hiilijalanjälkeä.
3. Kuinka monesta aurinkopaneelista on hyötyä sähkölaskun kannalta?
Aurinkopaneelien mitoitus tehdään aina suhteessa omaan vuosikulutukseen. Kattoa ei välttämättä ole fiksuinta vuorata kokonaan aurinkopaneeleilla, sillä aurinkopaneelien tehokkuuteen vaikuttaa se, kuinka paljon niihin osuu auringonvaloa. Varjopaikoille niitä ei kannata asentaa.
Asiantuntija laskee optimaalisen paneelimäärän kartoituskäynnin yhteydessä.
”Meillä Lumme Energialla kartoituskäynti on aina veloitukseton. Ihan sokkona aurinkopaneeleita ei kannatakaan hankkia”, Hyytiäinen kertoo.
Omaan käyttöön mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä on myös järkevin paneelien kustannukseen nähden. Ylijäävän sähkön voi myydä eteenpäin omalle sähköyhtiölle, mutta suurimman edun saavuttaa kuitenkin siitä, että aurinkosähköjärjestelmän avulla saa pienennettyä omaa sähkölaskua.
4. Kuinka paljon aurinkopaneeleilla säästää sähkölaskussa?
Aurinkopaneelien avulla sähkölasku voi pienentyä 15–35 prosenttia. Säästö riippuu kohteesta. Aurinkopaneeleista voi saada rahallista hyötyä myös esimerkiksi kiinteistöä myydessä, sillä ympäristöystävällinen ja kustannustehokas aurinkosähköjärjestelmä nostaa sen arvoa.
5. Kuinka paljon aurinkopaneelit maksavat?
Aurinkopaneelien kustannus vaihtelee paneelien määrän mukaan. Noin sataneliöiseen omakotitaloon aurinkopaneelit maksavat keskimäärin 7 000–10 000 euroa.
Summa riippuu kattopinta-alasta ja siitä, mihin ilmansuuntaan katto sijoittuu eli kuinka paljon kattopinta-alaa on järkevää täyttää aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneeleja kannattaa sijoittaa katolle siten, että ne saavat päivän aikana mahdollisimman paljon auringonvaloa. Määrään vaikuttavat myös sähkön tuotto-odotus ja vuosikulutus.
Mitoituksessa kannattaa kääntyä oman alueen asiantuntijan puoleen. Aurinkopaneeleiden asennus on kotitalousvähennyskelpoinen.
Tiesithän, että Santander tarjoaa joustavaa ostorahoitusta, jolla voit jakaa hankintasi sinulle sopiviin kuukausieriin? Voit saada maksuaikaa jopa 15 vuotta.
6. Miten ylijäämäsähkön myydään eteenpäin?
Jos aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin itse ehtii kuluttaa, ylijäämäsähkö myydään eteenpäin sähköyhtiölle. Aurinkopaneeleiden asennuksen yhteydessä kiinteistölle luodaan oma käyttöpaikkatunnus, jonka avulla tehdään pientuotantosopimus sähköyhtiön kanssa. Tällöin sähköyhtiö sitoutuu ostamaan ylijäämäsähkön pörssisähköhintaan.
Kannattaa tarkistaa, veloittaako sähköyhtiö lisäksi välityspalkkiota tai jakeluverkkoyhtiö verkkopalvelumaksua.
7. Mikä on aurinkopaneelien käyttöikä?
Aurinkopaneelien elinkaari on vuosikymmeniä. Paneelivalmistajat myöntävät nykyaikaisille paneeleille tehontuottotakuuta noin 25–30 vuotta. Se tarkoittaa, että paneelin pitää tuottaa elinkaarensa lopussa 80 % alkuperäisestä tehosta.
Aurinkopaneeleita hankkiessa oleellista onkin tarkistaa aurinkopaneeleita tarjoavan yrityksen takuuasiat. Niitä on kahdenlaisia: yrityksen myöntämät takuut sekä paneelien valmistajan tai maahantuojan tarjoamat takuut. Aurinkopaneeleita tarjoavat yritykset myöntävät takuun useimmiten asennukselle, paneeleille ja muille komponenteille, mutta tämä on hyvä varmistaa. Yrityksen myöntämän takuun umpeuduttua astuu voimaan maahantuojan takuu.
”Esimerkiksi me Lumme Energialla annamme takuun niin asennukselle kuin aurinkosähköjärjestelmälle”, Hyytiäinen kertoo.
Jos paneelit ostaa suoraan valmistajalta, on hyvä muistaa, että kaikki takuuasiat hoidetaan suoraan valmistajan kanssa. Takuuasiat on hyvä varautua hoitamaan valmistajan kielellä.
8. Aurinkopaneelien huolto – mitä toimenpiteitä vaaditaan?
Aurinkosähköjärjestelmä on melko huoltovapaa, kunhan muistaa tasaisin väliajoin tarkistaa laitteet. Aurinkopaneelien alle tai taakse ei saisi päästää kertymään lehtiä tai roskia. Auringon säteilyn sähköksi muuntava invertteri on hyvä pyyhkiä pölyistä ja tarkistaa sen kunto säännöllisesti.
Jos kevät on niukkasateinen ja paneelien päälle on kertynyt paljon siitepölyä, sitä voi halutessaan ruiskuttaa vedellä pois. Muutoin sadevesi huuhtoo paneelien pinnalta pölyt ja liat. Aurinkopaneeleita ei saa pestä painepesurilla.
Suomen sääolosuhteissa moni miettii, kuinka aurinkopaneelit kestävät lunta. Aurinkopaneelien toimittajalta kannattaa varmistaa, että aurinkosähköjärjestelmä on tehty ja sopivaksi todettu Suomen olosuhteisiin. Tällöin lumikuormat on otettu huomioon, jolloin komponentit kestävät hyvin pakkasta ja esimerkiksi lumen painoa.
9. Tarvitsevatko aurinkopaneelit rakennusluvan?
Lähtökohtaisesti aurinkopaneelit eivät tarvitse rakennuslupaa, mutta käytäntö voi vaihdella kunnittain. Siksi asia tulee varmistaa omalta kunnalta tai sen rakennusvalvonnalta etukäteen.
10. Mistä aurinkopaneelit kannattaa hankkia?
Aurinkopaneelimarkkinat käyvät energia- ja ilmastokriisin myötä kuumina, ja alalle on syntynyt kiihtyneen kysynnän myötä paljon toimijoita. Ennen ostopäätöstä on hyvä vertailla takuuasioita ja pyytää tarjouksia alalla paikkansa vakiinnuttaneilta toimijoilta.
Moni aurinkopaneeleita tarjoava yritys suosittelee kartoituskäyntiä ennen kaupantekoa. Sen avulla aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan vastaamaan omia tarpeita. Mitoitusta varten asiantuntija tarvitsee tiedot kohteen sähkökulutuksesta. Tiedot saa oman sähköyhtiön kulutusseurantapalvelusta.
Kartoituksessa tehdään suunnitelma asennusta varten, jonka moni yritys hoitaa avaimet käteen -periaatteella. Asukkaan on hyvä olla kotona ainakin asennuksen loppupuolella, sillä asentajat antavat lopuksi käyttökoulutuksen.
Muista nämä hankkiessasi aurinkopaneeleita:
- Tarkista taloutesi sähkönkulutus.
- Pyydä tarjous useammalta toimijalta.
- Varmista takuuasiat ja pyydä kartoituskäynti.
- Ota selvää omasta kunnastasi, tarvitsetko aurinkopaneeleille rakennusluvan.
- Aurinkopaneelien toimituspäivänä varaa tarvikkeille riittävästi laskutilaa.
Asiantuntijana Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Anssi Hyytiäinen.
Toteuta kodin pienet ja suuret hankinnat Santanderin turvallisella ostorahoituksella, jonka saat käyttöösi suoraan myyjäliikkeiden kautta. Voit myös hakea lainaa suoraan lainanhakupalvelustamme.