Lahjakortissa lastenhoitoa – muista maksuvara ja avoimuus myös jouluna
Joulun ja uudenvuoden aikaan kuuluu paljon ostamista, kuluttamista ja rahanmenoa. Siksi myös jouluna on tärkeää puhua läheisten kanssa raha-asioista ja elää kohtuudella.
Vuodenvaihteessa suomalaisten elämään kuuluu paljon kuluttamista ja ostoksia. Lahjat sukulaisille ja ystäville, herkkuruoat jouluksi ja uudeksi vuodeksi, koristeet, juhlavaatteet ja matkustaminen voivat viedä tuntuvan summan rahaa.
Jos rahatilanne on jo muutenkin vaikea, joulu voi tehdä siitä entistä tiukemman. Myös veronpalautusten siirtyminen pois joulukuulta voi viedä monilta tutun joulubudjetin. Jos tulot ovat pienet tai kuluja ja velkaa on jo entuudestaan paljon, oma talous ei kestä juurikaan ylimääräisiä kuluja. Pelkästään jouluun liittyvä rahanmeno voi olla kukkarolle liikaa, ja jos joulun alla hajoaa puhelin tai pesukone tai tulee muita yllättäviä menoeriä, puskuria ei enää ehkä löydykään.
Luottokortilla jouluostoksille vain oman maksuvaran mukaan
Ostospaineiden alla luottokortti, osamaksu tai kulutusluotto saattavat houkutella joulun kulujen kuittaamiseen. Joissakin tilanteissa ne saattavat auttaa ja tarjota joustoa vuodenvaihteen kulutustarpeiden kanssa, mutta niiden käytössä pitää olla tarkkana.
“Joulun luottoihin pätee sama ohje kuin aina: elä kohtuudella ja oman maksuvaran mukaan. Luottoa tai osamaksua ei voi ottaa, jos oma maksuvara ei siihen riitä. Luottoa ei myöskään missään tapauksessa tule ottaa toisen luoton tai osamaksun maksamiseen”, sanoo kaupallinen johtaja Kari Kauppinen Santanderilta.
Oman maksuvaran, eli kuukaudessa käyttöön jäävän rahamäärän tunteminen on tärkeää, etenkin luottoa harkittaessa. Usein rahaongelmat syntyvät, kun elämäntilanne muuttuu nopeasti. Tämä kannattaa pitää mielessä, sillä pienikin luotto voi kertautua maksuvaikeuksina ja hankaloittaa elämää.
Muista puhua avoimesti rahasta myös vuodenvaihteessa
Joulu tuo helposti kovan paineen kuluttaa, kun perhe ja ystävätkin kuluttavat, lapset vaativat lahjoja ja pöytä pitäisi laittaa koreaksi.
“Paineen alla talouden harkintakyky saattaa pettää, jolloin voi olla helpompaa kuluttaa yli oman maksuvaran. Meille jokaiselle löytyy varmasti tapa nauttia joulun ajasta oman taloustilanteen mukaisesti ja elää kohtuudella joulunkin aikana”, Kauppinen sanoo.
Avoimesti raha-asioista puhuminen auttaa joulun stressiin ja kulutuspaineisiin. Talousasioista ja esimerkiksi tiukasta rahatilanteesta kannattaa aina puhua läheisille, myös vuodenvaihteessa. Kannattaa kertoa avoimesti, jos ei esimerkiksi pysty ostamaan lahjoja rahatilanteen takia.
“On täysin OK kertoa perheelle ja läheisille, että tänä jouluna vähennetään kulutusta esimerkiksi lahjoista tai tehdään vähän vaatimattomampi joulupöytä. Näin ei synny ylimääräisiä odotuksia, ja on helpompaa elää oman talouden mukaisesti kohtuudella”, Kauppinen muistuttaa.
Ajatuksella annetut omatekoiset lahjat ovat tällä hetkellä todella trendikkäitä ja niillä voi myös säästää rahaa. Jos askartelu tai käsityöt eivät luonnistu, lahjaksi voi antaa vaikkapa omaa aikaa: lastenhoitoa, imurointia tai muuta arkea helpottavaa. Kymmenen imuroinnin lahjakortti ilahduttaa varmasti ketä vain! Jos pystyy ja haluaa antaa lahjaksi tavaroita, ne voi sopia ostamaan vaikkapa vasta joulun jälkeen alennusmyynnistä.
Läheisten kanssa voi myös sopia, että jouluna keskitytään yhdessä oloon ja lahjarahat käytetään keväällä yhteiseen tekemiseen – tai jätetään lahjat kokonaan pois.
Joulun ruokaostokset kannattaa suunnitella ja tehdä mahdollisimman ajoissa, jolloin pystyy säästämään niin rahaa kuin hermojaankin. Esimerkiksi Marttakoulun Jouluruoka -sivuilta löytyy vinkkejä joulun suunnitelmallisiin ruokaostoksiin eri budjeteille.
Lue lisää
Korkojen nousu – uskaltaako uutta lainaa ottaa?
Turvallista talvimatkaa! Muista tuulilasin korjaus ja muut tärkeät toimet ennen ajoa