Miten hallita taloutta muuttuvassa elämäntilanteessa

Perheenlisäystä tulossa? Näin vältät taloudellisen kaaoksen muuttuvassa elämäntilanteessa

Perheenlisäys aiheuttaa muutoksia taloudenhoitoon. Lue vinkkimme, kuinka selviytyä lapsiarjesta taloudellisesti.

Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen uuden, nuoren perheen taloudellinen tilanne usein muuttuu uusien kiinteiden kustannuksien myötä: ruoka- ja vaatekulut kasvavat, lasten tarvikkeet edellyttävät usein jatkuvaa investointia, ja lastenhoitomaksuja voi alkaa kertyä jo piankin lapsen syntymän jälkeen.

Lisäksi yllättävät tilanteet saattavat keikauttaa epävakaan taloustilanteen: lastenvaunut menevät rikki, äitiysloman ajalta saikin oletettua vähemmän palkkaa, lapsivakuutuksen ottaminen maksaa. Siksi lasta odottaessa on hyvä laatia budjetti, joka auttaa priorisoimaan rahankulutustasi ja luo näin vakautta.

"Budjetointi voi auttaa kahdessa asiassa. Se voi auttaa ennakoimaan suuria kustannuksia ja se luo hyvän käsityksen omasta taloudellisesta tilanteesta.”, kertoo Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

Tee yleiskatsaus taloustilanteestasi budjetin avulla

Aloita tekemällä budjetti nykyiseen taloustilanteeseesi. Budjetti antaa yleiskatsauksen tuloistasi, menoistasi ja kulutustottumuksistasi. Kun tämän jälkeen laadit budjetin vauvan syntymän jälkeiselle ajalle, pystyt helposti tunnistamaan muutostarpeet rahankäytössäsi.

Kun teet vauvabudjettia, niin selvitä, maksaako työnantajasi palkkaa äitiysvapaan ajalta. Äitiysvapaan palkallisuudessa on isoja alakohtaisia eroja, ja työehtosopimus määrittelee sen, miten alalla maksetaan palkkaa äitiysvapaan ajalta. Palkanmaksuun voi vaikuttaa työsuhteen kesto ennen vapaalle jäämistä tai sen edellytyksenä voi olla, että perhevapaalta palataan töihin. Äitiysvapaan jälkeen saatat haluta jäädä vielä vanhempainvapaalle ja hoitovapaalle. Kelan vanhempainpäivärahalaskurilla voit arvioida, paljonko voisit saada äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa.

Toisaalta lapsen tulo ei merkitse vain uusia kustannuksia, vaan myös etuja, kuten äitiyspakkauksen ja lapsilisän saamista. Budjettiin voit etukäteen kirjata tulevaisuudenkin kustannuksia, kuten lasten syntymäpäivät, joulut tai vaikka rippijuhlat.

”Kaikki asiat voi tehdä omalla tavallaan, mutta valmistautuminen tuo enemmän vapautta. Kun olet laittanut lähestyvät juhlat budjettiisi, ei käy niin, että merkkipäivän lähestyessä huomaatkin, ettei sinulla ole varaa järjestää juhlia”, sanoo Timgren.

Budjetissa ei ole tarpeen huomioida ihan kaikkea, mutta joillekin yksityiskohdat merkitsevät paljon. Nyrkkisääntö on, että mitä epävakaampi taloustilanne, sitä yksityiskohtaisempi budjetti kannattaa laatia, jotta asioihin voi varautua ja säästää rahaa ajoissa. Myös yllättävät menot kannattaa ottaa huomioon ja jättää niiden varalle joustoa.

Epäilyttääkö itse tehty budjetti?

Käytä apunasi valmiita työkaluja Useimmat pystyvät arvioimaan omat kiinteät kulunsa ja tulonsa ja tekemään niistä budjetin. Varmistaaksesi kuitenkin, että olet muistanut kaiken, voi olla hyvä idea ottaa avuksi erilaisia työkaluja. Esimerkiksi Martoilla on olemassa budjetti- ja kirjanpitolomake, joka voi olla erinomainen apu kulujenhallinnassa. Lisäksi Martoilta löytyy ilmainen taloudenhallintaan tarkoitettu Penno-työkalu.

”Kun käytät valmista työkalua, saatat tajuta, että olet aiemmin jättänyt joitakin asioita huomioimatta. Työkalu, jossa on valmis rakenne budjetille, muistuttaa sinua ehdotuksillaan mahdollisista lisäkuluista”, sanoo Timgren.

 

Lähteet

https://www.kaksplus.fi/raskaus/saanko-palkkaa-aitiyslomalla/

https://duunitori.fi/tyoelama/aitiysloma

https://www.tehy.fi/fi/tyoelamaopas/vapaat/aitiysvapaa