Taloustermit haltuun – testaa, tunnetko taloussanaston!

Euribor, deflaatio, likviditeetti, nimelliskorko... Mitä nämä mediassa ja keskusteluissa vilahtelevat taloustermit oikein tarkoittivatkaan? Testaa taloussanaston tietämyksesi ja ehkä opit samalla jotain uutta!

Talous on ollut viime aikoina entistäkin kuumempi puheenaihe, joten siihen liittyvä sanastokin on alkanut kuulostaa korvaan tutulta muillekin kuin alan ammattilaisille. Joidenkin taloustermien merkitys on helppo muistaa, mutta ihan kaikkien ei.

Kokosimme tähän testimäiseen juttuun yleistä taloussanastoa, johon törmää usein mediassa, arjen keskusteluissa tai vaikkapa laina-asioita hoitaessa. Kokeile, kuinka hyvin taloustermit ovat hallussa! Ja jos eivät vielä ole, nyt voit oppia.

Mitä brutto tarkoittaa?

A Rahamäärää, josta on maksettu verot.

B Rahamäärää, josta on vähennetty eläke- ja sosiaaliturvamaksut.

C Rahamäärää, josta ei ole tehty vähennyksiä.

 

Oikea vastaus on C: Brutto tarkoittaa kokonaissummaa, kuten työntekijän palkkaa, josta ei ole vielä tehty vähennyksiä. Työsopimuksessa mainittu palkka on bruttopalkka, josta tyypillisesti vähennetään vielä verot, sosiaalivakuutusmaksut ja esimerkiksi ammattiliiton jäsenmaksu. Summaa, joka jää bruttopalkasta jäljelle pakollisten vähennysten jälkeen, kutsutaan nettopalkaksi.

Mitä bruttokansantuotteella voidaan kuvata?

A Yksityisen henkilön palkkatuloja.

B Maan elintasoa.

C Yrityksen voittoa.

 

Oikea vastaus on B: Bruttokansantuote on kaikkien taloudessa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvo. Siihen kuuluvat esimerkiksi kauppaostokset ja kampaajalla käynti, mutta myös julkisyhteisöjen tuottamat palvelut kuten terveydenhoito, koulutus ja maanpuolustus.

BKT ilmaistaan usein lukuna asukasta kohden jakamalla maan bruttokansantuote maan väkiluvulla. Asukasta kohti laskettua bruttokansantuotetta käytetään tyypillisesti esittämään hyvinvoinnin kehitystä ja vertailemaan eri maiden varakkuuseroja.

Mikä on deflaatio?

A Yleisen hintatason pysyminen pitkään paikoillaan.

B Yleisen hintatason nousu.

C Yleisen hintatason lasku.

 

Oikea vastaus on C: Deflaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa hintataso laskee ja rahan arvo nousee. Tämä voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun kuluttajat odottavat hintojen laskevan edelleen tulevaisuudessa ja lykkäävät siksi ostoksiaan. Koska kulutus on tavallista alhaisempaa, saattaa deflaatio johtaakin tulojen vähenemiseen, palkkojen laskuun ja kasvavaan työttömyyteen.

Mitä tehdään, kun devalvoidaan?

A Heikennetään valuuttaa.

B Korotetaan valuuttaa.

C Pyritään pitämään valuutta tasaisena.

 

Oikea vastaus on A: Devalvaatio tarkoittaa rahan arvon heikentämistä muihin valuuttoihin nähden. Se on nopea keino parantaa viennin hintakilpailukykyä ulkomailla. Kun valuutan arvo ja vastaavasti vientituotteiden hinnat alenevat ulkomaisten ostajien näkökulmasta, myynti ulkomaille kasvaa. Devalvaatiolla vauhditettiin Suomenkin vientiä useita kertoja markka-ajalla 1900-luvun jälkipuoliskolla, jotta suomalainen tavara menisi ulkomailla paremmin kaupaksi.

Kuinka usein euribor tarkistetaan?

A Päivittäin.

B Kolmen kuukauden välein.

C Kerran vuodessa.

 

Oikea vastaus on A: Euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko euribor tarkistetaan päivittäin eri pituisille ajanjaksoille, joista yleisimmät ovat 1, 3, 6, ja 12 kuukautta. Euribor määräytyy sen mukaan, millä korolla suuret euroalueen pankit tarjoavat keskimäärin toisilleen luottoa. Sitä käytetään yleisesti lainojen ja talletusten viitekorkona. Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on 12 kuukauden euribor. Kun laina on sidottu siihen, lainan korko tarkistetaan 12 kuukauden välein eli kerran vuodessa.

Mikä on inflaatio?

A Yleisen hintatason nousu.

B Yleisen hintatason lasku.

C Yleisen hintatason pysyminen pitkään paikoillaan.

 

Oikea vastaus on A: Inflaatio tarkoittaa yleisen hintatason nousua pitkäaikaisesti ja yhtäjaksoisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että samalla rahamäärällä saa ostettua vähemmän kuin ennen, eli rahan arvo heikkenee. Inflaatio voi johtua monista tekijöistä, kuten tuotantokustannusten noususta, verotuksen muutoksista tai rahapolitiikasta.

Miten kahvipaketin indeksi lasketaan?

A Vähentämällä kahvin vanha hinta uudesta hinnasta.

B Jakamalla kahvin uusi hinta sen vanhalla hinnalla ja kertomalla tulos sadalla.

C Jakamalla kahvin vanha hinta sen uudella hinnalla ja kertomalla tulos sadalla.

 

Oikea vastaus on B: Indeksi on suhdeluku, joka ilmaisee tietyllä aikavälillä tapahtunutta muutosta esimerkiksi hinnoissa. Indeksiä laskettaessa valitaan ensin perusajankohta, joka voi olla esimerkiksi edellinen kuukausi tai vuosi. Kun asiaa mitataan seuraavan kerran, lasketaan muutos perusajankohdasta mittaushetkeen. Tavallisesti indekseillä seurataan kustannuskehitystä. Esimerkiksi kuluttajaindeksi kuvaa kotitalouksien ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä.

Mitä kauppatase kuvaa?

A Ulkomaille menevän tavaraviennin määrää.

B Ulkomailta tuodun tavaratuonnin määrää.

C Näiden erotusta.

 

Oikea vastaus on C: Kauppatase on kotimaasta ulkomaille menevän tavaraviennin ja ulkomailta tuodun tavaratuonnin erotus. Se siis kuvaa tavaroiden ulkomaankaupan tasapainoa viennin ja tuonnin osalta. Kauppataseen sanotaan olevan ylijäämäinen, jos ulkomaille viedään enemmän, ja vastaavasti alijäämäinen, jos kotimaahan tuodaan enemmän.

Mitä lainan nimelliskorko ilmaisee?

A Viitekoron + marginaalin.

B Lainan koron sekä kaikki siihen liittyvät kulut.

C Lainan koron, jossa on huomioitu inflaatio.

 

Oikea vastaus on A: Nimelliskorko on lainasta perittävä korko, joka koostuu yleensä markkinakorosta ja sen päälle laskettavasta asiakaskohtaisesta marginaalista. Pelkkä nimelliskoron tarkastelu ei kuitenkaan anna todellista kuvaa lainan lopullisesta hinnasta. Todellinen vuosikorko auttaa hahmottamaan lainan todellisia kustannuksia. Siinä on huomioitu kaikki lainaan liittyvät kustannukset eli lainan koron lisäksi myös muut kulut, kuten avausmaksu ja tilinhoitomaksu.

Mikä on korkoa korolle -ilmiö?

A Korot nousevat voimakkaasti.

B Alkuperäisen pääoman lisäksi myös kertyneet korot kasvavat korkoa.

C Lainan korko pienenee ajan myötä.

 

Oikea vastaus on B: Korkoa korolle -ilmiössä on kyse siitä, että säästetylle pääomalle kertyvät korot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman ohella. Ilmiö voimistuu pitkällä aikavälillä, joten siitä hyötyvät etenkin pitkäjänteiset säästäjät ja sijoittajat.

Mihin likviditeetillä voidaan viitata?

A Yritykseen.

B Yksityishenkilöön.

C Markkinoihin.

 

Oikea vastaus on A, B ja C: Likviditeetillä voidaan viitata niin yksityishenkilöön, yritykseen kuin markkinoihinkin. Likviditeetti tarkoittaa maksukykyä tai -valmiutta. Sillä voidaan myös tarkoittaa omaisuuserien tai rahoitusvarojen kykyä muuttua rahaksi lyhyellä aikavälillä. Yritysmaailmassa likviditeettiä käytetään puhuttaessa yritysten kyvystä muuttaa kiinteää omaisuuttaan rahaksi tai maksaa lyhytaikaisia velkoja. Jos taas markkinoiden sanotaan olevan likvidejä, niiden on helppo vaihtaa omaisuutta rahaksi ja vaihtoja tehdään paljon.                 

Mitä progressiivinen verotus tarkoittaa?

A Suurituloisilla on korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla.

B Suurituloisilla on pienempi veroprosentti kuin pienituloisilla.

C Kaikki maksavat saman verran veroja.

 

Oikea vastaus on A: Progressiivinen verotus tarkoittaa sitä, että veroa maksetaan sen perusteella, kuinka paljon saa tuloja. Käytännössä veroprosentti nousee siis verotettavan summan kasvaessa, joten suurituloisilla on korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla. Progressiivisen verotuksen keskeisenä ajatuksena on sovittaa verot veronmaksajien maksukykyyn. Verojen määrään vaikuttavat kaikki vuoden aikana kertyneet tulot ja vähennykset.

 

 

Lähteitä: Suomen pankki, vero.fi, EKL, Eläketurvakeskus, Tilastokeskus, sisäministeriö