Liikennettä illalla Turun keskustassa

Tunne tieliikennelaki – muistatko nämä 8 muutosta?

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan kesällä 2020. Nyt on hyvä hetki kerrata sen tärkeimmät muutokset ja uudet asiat. Listasimme tähän kahdeksan autoilijoille oleellista muistettavaa.  

1. Ennakointivelvollisuus jokaiselle kuskille


Uusi tieliikennelaki toi mukanaan kaivattua joustavuutta, mutta lisäsi myös tienkäyttäjän vastuuta. Uutena periaatteena lakiin tuotiin tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus. Jatkossa liikenteessä on pyrittävä entistä enemmän ennakoimaan toisten toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Käytännössä ennakointivelvollisuus tarkoittaa, että autoillessasi sinun täytyy ennakoida muiden toimintaa ja pyrkiä reagoimaan siihen. Ei riitä, että ajat itse täysin liikennesääntöjen mukaisesti, vaan sinun on myös sovitettava omaa toimintaasi, jos joku toinen rikkoo liikennesääntöjä.

2. Yli 50 uutta liikennemerkkiä

Uuden tieliikennelain myötä teiden varsille tuli noin 50 uutta liikennemerkkiä. Maanteillä näkyy muun muassa vähimmäisnopeutta ja ajokaistojen yhdistymistä osoittavia merkkejä sekä nastarenkaiden käytön kieltäviä merkkejä. Lisäksi moniin liikennemerkkeihin on tehty teknisiä muutoksia ja niitä on selkeytetty, esimerkiksi kuvioita ja merkeissä esiintyviä hahmoja on yksinkertaistettu.

Kaikki viisikymmentä uutta liikennemerkkiä eivät tulleet heti käyttöön, sillä uusien merkkien siirtymäaika on 10 vuotta. Tämän takia liikenteessä näkyy myös vanhanmallisia merkkejä vielä pitkään.

3. Keltaiset sulkuviivat historiaan

Uuden lain myötä keltaiset sulkuviivat katosivat Suomen teiltä. Esimerkiksi ohituskieltoalueita eivät enää osoita keltaiset vaan valkoiset viivat. Pyörätien jatke merkitään vain, jos ajoradan liikenteelle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä.

4. Vähimmäisnopeus joillakin teillä

Nopeusrajoitusten kanssa on oltava tarkkana. Uusi laki muutti joitakin nopeusrajoituksia, ja lisäksi joillekin teille on määrätty vähimmäisnopeus. Vähimmäisnopeudesta kertovat uudet, sinipohjaiset liikennemerkit.

Maantie metsän keskellä hirvivaara liikennemerkki

5. Ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset pois

Nopeusrajoituksiin tuli uuden lain myötä höllennyksiä. Ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset poistuivat, eli nyt esimerkiksi paketti- ja matkailuautolla noudatetaan nopeusrajoituksia samalla tavalla kuin henkilöautolla. Lisäksi kevytperäkärryn kanssa saa ajaa 100 kilometriä tunnissa, kun aikaisemmin suurin sallittu nopeus oli 80 kilometriä tunnissa.

Lakiin on myös kirjattu, että ajoneuvon nopeus ja etäisyys toisiin on sovellettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää. Ajoneuvo on saatava pysähtymään tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta-arvattavissa tilanteissa. Ota siis aina tien päälle lähtiessäsi huomioon tien kunto, sää, keli, näkyvyys sekä ajoneuvon kuormitus – ja muista asianmukainen turvaväli!

6. Pysäköinti sallittu molempiin suuntiin

Pysäköintiin uusi laki toi runsaasti toivottuja muutoksia. Nyt taajamassa saa kaksisuuntaisella tiellä pysäyttää tai pysäköidä myös tien vasemmalle puolelle eli vastaantulevien kaistan reunaan. Tämä helpottaa parkkipaikan löytämistä, mutta kannattaa olla tarkkana, sillä pysäköinti ei saa vaarantaa eikä haitata liikennettä.

7. Parkkikiekolle vaihtoehtoja ja helpotusta kotihoitajille

Parkkikiekon sijasta pysäköintiajan alkamisen voi ilmoittaa vapaasti, vaikkapa kirjoittamalla sen paperilapulle. Aika on kuitenkin aina merkittävä selkeästi.

Myös kotihoidon ja vastaavien kotiin tuotavien palvelujen työntekijöiden pysäköintiä on helpotettu. Työntekijät voivat nyt pysäköidä ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla.

8. Pyöräilijöille pakollinen takavalo ja lupa ajaa väärään suuntaan

Yksi lakiuudistuksen keskeisiä tavoitteita oli lisätä kevyen liikenteen turvallisuutta. Se toikin mukanaan joukon uusia pyöräilyyn liittyviä liikennemerkkejä. Näitä ovat muun muassa väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa, pyöräkaistasta kertova merkki, pyöräkadusta ja sen päättymisesti kertova merkki sekä erilaiset opastusmerkit.

Pyörätiet ovat jatkossa lähtökohtaisesti yksisuuntaisia. Kaksisuuntainen pyöräily yksisuuntaisella kadulla sen sijaan on mahdollista, jos se on sallittu liikennemerkissä olevalla uudella lisäkilvellä.

Polkupyörissä täytyy nyt olla etuvalon lisäksi hämärällä pyöräiltäessä myös punainen takavalo. Valoa ei tosin tarvitse välttämättä asentaa polkupyörään, vaan sen voi kiinnittää vaikkapa kypärään tai reppuun.

 

Tutustu uuteen tieliikennelakiin tarkemmin Traficomin sivuilla.  Uudet liikennemerkit on esitelty Väyläviraston sivuilla.