Pää pinnalla -podcast
Feeniks-hankkeen, Santanderin ja Mikko Kuustosen uudessa podcastissa ulosottoon joutuneet ja velkaantuneet miehet kertovat rohkaisevia tarinoitaan. Sarjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia puhumaan raha-asioista.
Sosped-säätiön Feeniks-hanke ja Santander julkaisevat yhdessä Mikko Kuustosen kanssa tehdyn Pää pinnalla -podcastin. Uudessa podcast-sarjassa päästään kuulemaan tavallisten suomalaisten miesten rohkaisevia tarinoita sekä talousammattilaisten ajatuksia ja vinkkejä.
400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä – suunta näyttää huonolta
Pää pinnalla -podcastin taustalla on suomalaisten miesten liiallinen velkaantuminen, syrjäytyminen sekä raha-asioista puhumisen vaikeus. Sarjan tavoitteena on rohkaista suomalaisia puhumaan vaikeistakin raha-asioista.
“Miesten syrjäytyminen ja taloudelliset ongelmat ovat valitettavan arkipäiväisiä uutisia. Vaikka ongelmista puhutaan, on riski, että ne muuttuvat arkipäiväisiksi tai itsestään selviksi asioiksi”, sanoo Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen Sosped-säätiöstä.
Maksuhäiriömerkintä on jo lähes 400 000 suomalaisella, ja koronaviruksen aiheuttaman taloustilanteen myötä merkintöjen pelätään lisääntyvän. 25–44-vuotiaista miehistä joka seitsemännellä on maksuhäiriömerkintä.
“Siis keskimäärin joka kaveriporukassa yhdellä tai kahdella on häiriömerkintä, mutta aiheesta ei puhuta. Isot rahaan liittyvät päätökset tehdään arjessa liian usein täysin yksin. Me haluamme rohkaista ihmisiä puhumaan rahasta, huolista ja avuntarjoamisesta kavereiden kesken”, Vuorinen sanoo.
Aiheita keskiluokkaisesta velkaantumisesta parisuhteen salaisiin rahareikiin
Podcastin kohderyhmänä ovat keski-ikäiset miehet, mutta sisältö on kiinnostavaa kaikille.
“Keski-ikäisillä miehillä on vaikeuksia raha-asioista puhumisessa. Lisäksi heillä on usein perhettä. Me haluamme ehkäistä negatiivisen kierteen, joka voi syntyä, kun kotona ei osata puhua talousongelmista. Haluamme, että mahdollisimman moni oppisi puhumaan rahasta avoimesti perheessä ja kaveriporukoissa. Toivomme podcastin kuuntelijoiden saavan toivoa omaan tilanteeseensa ja vinkkejä huonojen valintojen välttämiseen”, sanoo Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.
Podcastin ensimmäisissä jaksoissa puhutaan koronaviruksen aiheuttamassa taloustilanteessa ajankohtaisista aiheista, kuten yrittäjyydestä ja työttömyydestä. Seuraavissa jaksoissa käsitellään muun muassa keskiluokkaista velkaantumista, parisuhteen rahaongelmia sekä netin vaikutuksista rahan käyttöön.
Mikko Kuustonen uskoo tarinoiden apuun
Pää pinnalla -podcastin juontajana ja apulaistuottajana toimii muusikko ja TV-persoona Mikko Kuustonen. Kuustonen haastattelee joka jaksossa vieraita ja asiantuntijoita elämän eri aloilta ja kertoo myös tarinoita omasta menneisyydestään.
Kuustonen tietää, mikä rohkaisevien tarinoiden merkitys vaikeissa tilanteissa voi olla.
”Uskon intohimoisesti tarinoiden ja aitojen elämänkokemusten merkitykseen. Tarvitsemme vertaistukea ja ymmärryksen siitä, että yksin emme selviä. Olen työskennellyt neljä vuosikymmentä vapaana taiteilijana ja tiedän mitä epävarmuus arjessa merkitsee. Tiedän myös kuinka sinnikkäästi ihmiset etsivät ratkaisuja, ja juuri tässä luovuus usein kirkastuu”, Kuustonen sanoo.
Feeniks-hanke tukee keski-ikäisiä miehiä, joiden työtä digitalisaatio muuttaa merkittävästi. Kohderyhmänä ovat jo työttömäksi jääneet sekä vielä työelämässä olevat miehet. Toiminta koostuu alueellisesta toiminnasta sekä työpaikoilla tapahtuvasta akatemia-toiminnasta. Hankkeen taustalla oleva Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, jonka missio on edistää yksilön hyvinvointia vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta.
Lue lisää Feeniks-hankkeesta täältä.