Venelaituri Helsingissä

Veneen ostaminen houkuttelee yhä useampia – näin onnistut hankinnassa

Veneily on mahtava harrastus, mutta veneen hankinta on myös iso päätös ja taloudellinen satsaus. Jos suunnitelmissasi on oman veneen ostaminen, lue vinkkimme, joilla pääset fiksusti eteenpäin.

Veneily kiinnostaa yhä useampaa suomalaista, ja viime kesät meillä on eletty suoranaista veneilybuumia. Rekisteröityjen vesikulkuneuvojen määrä kasvaa tasaista tahtia, ja myös käytettyjen veneiden kauppa käy vilkkaasti.

Traficomin tilastojen mukaan Suomessa on 232 000 rekisteröityä vesikulkuneuvoa, eikä luvussa ole edes mukana pienimpiä venetyyppejä, joiden rekisteröinti ei ole pakollista.

Vuosittain lähes 30 000 vanhaa venettä vaihtaa omistajaa. Käytettyjen veneiden kauppoja tehdään nyt määrällisesti noin 7 500 enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Listasimme avuksesi viisi tärkeää asiaa, joita kannattaa pohtia suunnitellessasi veneen ostoa.

1. Millainen vene sopii sinulle? Mieti käyttötarkoitusta realistisesti.

Oletko hankkimassa menopeliä saarimökille vai matkavenettä, jossa vietetään öitä koko perheen voimin? Ehkä tarve onkin veneelle kevään ja syksyn kalastusreissuille?

Veneen ostamisen ensimmäinen päätös – ja usein myös helpoin – on valinta purje- ja moottoriveneen välillä.

Kun olet tehnyt valintasi, mieti tarkemmin käyttötarkoitusta ja veneen kokoa. Myös se, veneiletkö sisävesillä vai avomerellä, vaikuttaa valintaan, sekä tietenkin omat veneilytaitosi.

Aloittelevalle veneilijälle sopii usein parhaiten 5–6-metrinen perämoottorivene. Se onkin Suomen suosituin, monipuolinen veneluokka.

2. Mitä veneen osto ja sen ylläpito maksavat? Selvitä budjettisi.

Uuden moottoriveneen hinta on keskimäärin 20 000–30 000 euroa. Pienempiin ja käytettyihin veneisiin pääsee käsiksi halvemmalla.

Veneen oston lisäksi omistajalle tulee vuosittaisia kustannuksia esimerkiksi käytöstä, huollosta, säilytyksestä ja rahoituksesta. Vaikka lyhennettävää venelainaa ei olisikaan, kertyy pakollisista kuluista helposti jopa yli tuhat euroa vuodessa. Päälle tulevat isommat huolto- ja kunnostustyöt, joiden kustannukset vaihtelevat vuosittain.

Veneen käyttökuluista polttoaine ja satamamaksut ovat merkittävimmät. Purjeveneessä polttoainekulut ovat pienet, mutta suuressa moottoriveneessä tankillinen polttoainetta voi maksaa jopa 1 000 €. Näin ollen kauden polttoainekustannukset voivat kohota todella korkeiksi riippuen moottorin koosta, ajettavista matkoista, nopeudesta ja sääolosuhteista.

Lue lisää Santanderin venelainasta.

3. Uusi vai vanha vene? Pohdi, mistä olet valmis maksamaan.

Veneen hankkimisessa on kaksi vaihtoehtoa: uusi tai käytetty vene. Uusi on käytettyä arvokkaampi hankinta, joten päätöstä määrittää myös veneen ostamiseen varattu budjetti.

Uuden veneen hankkija saa tuoreimman mallin ja teknologian, tuliterän veneen, jossa käytön jäljet eivät näy.

Käytetyn veneen ostaminen on myös varteenotettava vaihtoehto. Veneet ovat pitkäikäisiä hyvin pidettyinä. 50-vuotias purjevene ei ole harvinaisuus. Käytetyt veneet pitävät arvonsa huomattavasti autoja paremmin – varsinkin, jos ne ovat hyvin huollettuja ja suosittua mallia.

Käytetyn veneen ostaja saa veneen useimmiten varusteineen, uuden veneen varustaminen vastaavaan kuntoon saattaa olla tuhansien eurojen satsaus. Toisaalta käytetyssä veneessä varoja tulee budjetoida tuleviin kunnostustöihin.

Santander rahoittaa sekä käytetyn että uuden veneen ostoa venelainalla. Sillä tai Ostorahoituksella voi rahoittaa myös veneen kalliita tai yllättäviä remontteja.

Kalastusvene lipuu tyynellä merellä saaristossa

4. Mistä ja milloin veneen hankkiminen on järkevintä? Ole valpas ostaja.

Yllättäen paras aika veneen ostoon on syksy. Veneilykauden päättyessä niin uudet kuin vanhat veneet on helppo koeajaa vedessä, toisin kuin aikaisin keväällä. Toisaalta pohja on yksinkertaista tarkistaa veneen noston yhteydessä.

Uudet veneet saatetaan myydä syksyllä alennettuun hintaan, sillä kevääksi on tulossa taas uusia malleja.

Uivat ja kuivan maan venenäyttelyt ovat hyviä paikkoja tutustua uusiin veneisiin ja malleihin. Veneliikkeiden tarjontaan kannattaa myös perehtyä.

Käytettyjen veneiden vilkkain kauppapaikka on internet. Suomessa suosituin on nettivene.com-sivusto. Myyjät ovat sekä yksityishenkilöitä että välittäjiä.

5. Mitä paperitöitä veneen ostaminen edellyttää? Hoida kaikki kuntoon tarkasti.

Veneen ostaminen todistetaan kauppakirjalla. Siihen kannattaa listata veneen varustus, joka siirtyy kaupan mukana. Yksityiseltä omistajalta ostaessasi tarkista myyjän henkilöllisyys ja se, että vene on rekisteröity hänen nimiinsä.

Uusi vene tai ulkomailta tuotu käytetty vene tulee rekisteröidä, jos vene on vähintään 5,5 metriä pitkä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettu. Rekisteröinti-ilmoitus tehdään Traficomille.

Myös käytetyn, jo rekisteröidyn veneen omistajavaihdoksesta tulee tehdä ilmoitus Traficomille. Paluupostina veneen omistaja saa rekisteröinti- ja veneen kansallisuustodistuksen.

Venevakuutus on tärkeää hankkia ja olla voimassa ensimmäisestä omistuspäivästä alkaen. Erityisesti vastuuvakuutus on oleellinen. Jos kolhit tai kolaroit toista venettä, remontit ovat usein kalliita. Veneen täyskaskovakuutus on myös ehtona Santanderin venelainaan.

Lue myös